KAS YRA EKOVATA?

ŠILTINIMO DARBUS ATLIEKAME SU LATVIŠKOMIS EKOVATOMIS EKOWOOL, BALTICFLOC IR LIETUVIŠKA EKOVATA

Ekovata – tai ekologiška ir sveikatai bei aplinkai nekenksminga termoizoliacinė medžiaga, naudojama ir naujai statomiems, ir remontuojamiems pastatams apšiltinti.  Ekovatos sudėtyje esančios medžiagos nekelia jokio pavojaus žmogaus sveikatai. Ekovata nedega, nepūva, turi geras šilumos ir garso izoliacijos savybes. Ekovatos šilumos laidumo koeficientas λ = 0,036- 0,040 W/mK.

Ekovata – tai efektyviai naudojama, kokybiška ir ekologiška termoizoliacinė statybinė medžiaga, kuri yra gaminama iš celiuliozės plaušo, pridedant natūralių druskų.  Ekovata techninėmis savybėmis (šilumos ir oro laidumu, atsparumu drėgmei, garso izoliacija ir dideliu atsparumu ugniai) pranoksta tradicines termoizoliacines medžiagas.

Biologinis ekovatos atsparumas

Ekovata – tai perdirbtas celiuliozės plaušas, impregnuotas boro druskomis (antiseptikais). Šie boro junginiai apsaugo pastato konstrukcijas nuo puvimo, grybelių, graužikų, vabzdžių, todėl išvengiama įvairių pažeidimų, kurių graužikai pridaro šilumos izoliacinėje medžiagoje ir šalia jos esančiose konstrukcijose.

Ekovatos atsparumas ugniai

Ekovata yra priskiriama sunkiai degių medžiagų (B) grupei, todėl ji saugo medines ir metalines konstrukcijas nuo aukštų temperatūrų ir tiesioginio ugnies poveikio. Gaisro atveju įkaitusios boro ir borakso druskos, kurių yra ekovatoje, išskiria kristalinę drėgmę ir dėl to deguonis sunkiai patenka į degimo vietą. Ekovata neužsidega ir nesilydo, ji pailgina ugnies prasiskverbimo prie pastato laikančiųjų konstrukcijų laiką. Gaisro atveju ekovata neišskiria jokių nuodingų dujų.

Puiki ekovatos garso izoliacija

Ekovata puikiai izoliuoja garsą, todėl ją galima naudoti patalpų apsaugai nuo garso. Ji tarsi užpildo visus plyšius ir tarpus, sudarydama ištisinį sluoksnį.

Ekovatos atsparumas drėgmei

Ekovata yra pagaminta iš celiuliozės plaušo, todėl jos drėgmė priklauso nuo supančios aplinkos.
Ekovatos drėgmė keičiasi taip, kaip ir medienos. Naudojant ekovatą, nebūtina naudoti drėgmę izoliuojančių plėvelių, nes keičiantis santykinei oro drėgmei, drėgmė, patenkanti ant ekovatos viršutinio sluoksnio, sulipina jos plaušelius ir sudaro ploną plėvelę, kuri užkerta kelią drėgmės patekimui į ekovatos vidų. Ekovata saugoja medienos konstrukcijas nuo pelėsio ar grybelių susidarymo.

Ekovatos naudojimas

Ekovatos į pastato konstrukcijas įpučiama specialiais pūtimo įrenginiais, todėl ja patogu izoliuoti sunkiai prieinamas konstrukcijų vietas ir ertmes. Ekovata yra lengva, biri medžiaga, kuri nesunkiai paskirstoma naudojant suslėgtą orą. Suformuojamas vienodo tankio izoliacinis sluoksnis – ekovatos plaušeliai tarpusavyje sukimba. Į ertmes įpučiama ekovata suslegiama iki reikiamo tankio, todėl išvengiama medžiagos nusėdimo.

UAB "Juodasis garnys" šiltinimui su ekovata naudoja šiuos apšiltinimo būdus:

- Sausas ekovatos pūtimas yra naudojamas oro tarpams tarp uždarų (jau įrengtų) konstrukcijų (sienų, lubų, grindų, pastogių, perdangų ir gelžbetonių plokščių ertmių) šiltinti, taip pat šiltinami atviri horizontalūs paviršiai  – pastogės, palėpės, perdangos – prieš tvirtinant apdailos medžiagas.

Rekomenduojamas ekovatos šiluminės izoliacijos tūrio tankis:
- atviriems paviršiams – 30–35 kg/m3;
- uždaroms konstrukcijoms (sienų, lubų, grindų, perdangų, stogų oro tarpams)– 40–45 kg/m3.

Tam, kad ekovatos svoris būtų mažesnis, ji yra maišoma su putų polistireno granulėmis (1–4 mm dydžio frakcijos). Tai yra aktualu, kai numatoma, jog silpnos sienų ar lubų konstrukcijos gali neatlaikyti ekovatos svorio. Ekovatos ir putų polistireno granulių mišinio svoris yra beveik du kartus mažesnis už ekovatos svorį. Šį mišinį rekomenduojama naudoti užpildant  pastatų konstrukcijų oro tarpus, didesnius kaip 5 cm. Toks mišinys yra termoizoliacinė medžiaga, kuri niekuomet nesusės.

Drėgnas ekovatos pūtimas yra naudojamas pastatų sienoms šiltinti, kai nesudaromas uždaras oro tarpas ir reikia, kad ekovata išlaikytų savo formą. Drėgnuoju būdu šiltinamos tik vertikalios pastato konstrukcijos (sienos), prieš tai sumontavus specialų karkasą.

Norėdami kokybiškai apšiltinti namą ar kitą pastatą, efektyvaus rezultato pasieksite, pasirinkę apšiltinimą eko vata.  Labai svarbu, kad darbai būtų atliekami kruopščiai, atidžiai, nepaliekant spragų. Todėl siūlome UAB „Juodasis garnys“ ilgametę apšiltinimo kompetenciją, kur garantuojame apšiltinimo celiuliozės pagrindo apšiltinimo medžiaga – ekovata, kokybę ir efektyvumą.